SUBÜ ve Türkiye Beyazay Derneği arasında ‘Engelsiz Üniversite’ kapsamında engellilere yönelik olarak eğitim, araştırma, kariyer planlama, teknoloji-ürün-hizmet-altyapı geliştirme ve farkındalık çalışmaları alanlarını kapsayan iş birliği protokolü imzalandı.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ve Türkiye Beyazay Derneği arasında ‘Engelsiz Üniversite’ kapsamında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve Türkiye Beyazay Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Lokman Ayva tarafından imza altına alındı. Protokol töreninde SUBÜ Engelsiz Üniversite Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Selma Yılar, Koordinatör Yardımcısı Öğretim Görevlisi Cansu Keskin, Beyazay Derneği Doğu Marmara Başkanı Ferruh Kaledibi ve Beyazay Derneği Sakarya Şube Başkanı Nadiye Kabakçı da yer aldı. Üniversite ve dernek arasında imzalanan protokolle bedensel, duygusal, psikolojik ve zihinsel farklılıkları olan insanlara yönelik eğitim, araştırma, kariyer planlama, teknoloji-ürün-hizmet-altyapı geliştirme ile farkındalık çalışmaları-faaliyetleri-kampanyaları yapılabilecek. Öğrenci kulüpleri ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla dayanışma faaliyetleri yürütülebilecek. Yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşlara ortak proje başvurusunda bulunulabilecek. Bitirme tezi, yüksek lisans ve doktora tezlerini protokol amacı doğrultusunda hazırlayan öğrencilere maddi ve manevi destek sağlanabilecek ve erişilebilirlik çalışmaları yapılabilecek.
Her türlü imkândan faydalanabilmeliler
Anlamlı bir iş birliğine imza atmaktan memnuniyet duyduklarını kaydeden SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Hayatı hep birlikte paylaşıyoruz. Engelli öğrencilerimizin, vatandaşlarımızın da paylaştığımız bu hayat içerisinde rahat hareket edebilmesi ve her türlü imkândan faydalanabilmesi son derece önemli. Bu anlamda Türkiye Beyazay Derneği ile iş birliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. SUBÜ olarak Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğümüz ve Otizm Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz eliyle çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Üniversitemizde engellilere yönelik attığımız adımlar da devam ediyor. Bu kapsamda Akyazı Sağlık Hizmetleri MYO’muz ‘mekânda erişilebilirlik’ alanında turuncu bayrak ödülünün sahibi olmuştu. Bunun yanı sıra Sağlık Bilimleri Fakültemiz ve Akyazı Sağlık Hizmetleri MYO’muz ‘sosyo-kültürel faaliyetlerde erişim’ alanında 2 adet mavi bayrak ödülüne; Sağlık Bilimleri Fakültemiz, Denizcilik MYO’muz ve Geyve MYO’muz ise ‘mekânda erişilebilirlik’ alanında 3 adet turuncu bayrak ödülüne aday. İmzaladığımız protokolün engellilerimiz için hayırlı çıktılar üretmesini temenni ediyorum” diye konuştu.
Birlikte iş yapma arzusundayız
Derneğin temellerinin 1988 yılında atıldığını kaydeden Türkiye Beyazay Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Lokman Ayva, “Bu anlamda uzun yıllardır faaliyetler yürütüyoruz. Ciddi bir kurumsal kapasiteye ve ülke genelinde temsilcilik ağına ulaştık. Biz görme, işitme ve konuşma, bedensel, zihinsel ve kronik hastalıklardan dolayı engelli olan tüm engelli kitlesini hedef alıyoruz. Bu kapsamda eğitim, bilgilendirme ve bilinçlendirme, farkındalık oluşturma, destek sağlama ve uluslararası çalışmalar yürütüyoruz. Üniversitelerle çalışarak bu anlamda hem engelli öğrencilerin eğitim süreçlerini çok daha zahmetsiz hale getirmek hem de birlikte engellilere yönelik fayda sağlayacak çıktılar üretmek istiyoruz. Bu anlamda engellilere yönelik birimler oluşturan, aktif olarak şartların iyileştirilmesi için çalışan ve farkındalık etkinlikleri düzenleyen SUBÜ ile iş birliği protokolü imzalamaktan mutluluk duyuyoruz. SUBÜ ve derneğimiz arasında sağlıklı bir iletişim ve birlikte iş yapma arzusu var. İnşallah bu avantajları güzel şekilde değerlendirerek engellilerimizin hayatına en güzel şekilde dokunmak nasip olur. Örneğin görüşmemizde engellilerin işlerini kolaylaştırmak adına yapay zekâ uygulamaları ya da cihaz üretiminde çıktı odaklı ortak çalışmalar yapma fikri gündeme geldi. İlgileri için üniversite yönetimine ve birim yöneticilerine teşekkür ediyorum. İş birliğimiz hayırlar getirsin” ifadelerini kullandı.